Köprülü Kanyon, Antalya sınırları içerisinde, Isparta’nın Sütçüler ilçesinde başlayan ve Antalya’da denize dökülen, rafting yapmaya uygun bir Köprüçay vadisi. Nehrin asıl kaynağını Isparta’nın ilçesi olan Aksu’dan gelen ırmak ve yine Isparta’ya bağlı Karacahisar Köyü’nden çıkan su oluşturuyor.
Köprülü Kanyon’un başlangıcı Isparta’nın güneydoğusunda bulunan Kasımlar Beldesi. Kasımlar’dan Antalya’nın Değirmenözü Köyü’ne dek yaklaşık 25 km boyunca dar vadilerden oluşan Köprülü Kanyon’da rafting yapılabilen bölgenin başlangıcında iki adet de tarihi köprü bulunuyor. Küçüğü asıl usta tarafından, kemerli büyük köprü ise ustanın kalfası tarafından inşa edilmiş bu köprüler, ismini kanyona vermiş. Oluk Köprü ve Büğrüm Köprü olarak bilinen bu köprüler Roma dönemi özellikleri taşıyan mimari yapılar.
Köprülü Kanyon Antalya
Bölgenin kil, kumtaşı, konglemera ve kalker kayaçlarından meydana gelen jeolojik yapısı karstik yer şekillerinin oluşmasına imkan sağlıyor. Köprülü Kanyon, Dünya Bankası uzmanlarıyla birlikte yürütülen BM GEF II Biyoçeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi kapsamında Türkiye’de seçilen dört doğal alandan biri.
Köprülü Kanyon Milli Parkı
1973’te milli park ilan edilen Köprülü Kanyon, 35.719 hektarlık bir alnı kapsıyor. Milli parkın kaynak değerini oluşturan Köprüçay’ın Bolasan Köyü ile Beşkonak arasında meydana getirdiği yarma vadi, 14 km uzunluğu ve 100 m’yi aşan duvar yüksekliği ile Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biri.
Kızılçam ve makilik alanları yaygın olmakla birlikte 400 hektarlık saf Akdeniz serisi ormanından oluşan Köprülü Kanyon Milli Parkı, bu botanik özelliği benzersiz nitelikte. Alabalıkları ile ünlü Köprüçay, aynı zamanda Türkiye’nin en popüler rafting alanı. Yaz aylarında günde 7 bin kişiye rafting imkânı sağlayan bu temiz nehrin suyu, kaynağından rahatlıkla içilebilen bir özelliğe sahip. Milli parkın yukarı bölgesinde ise Selge Antik Kenti bulunuyor.
Comments are closed.