Page 18 - Kanyoning Türkiye
P. 18

SAĞLIKLI BESLENME                                               Berna DEMİR









        Dünya nüfusunun önemli bir bölümü, yetersiz ve   Çocuk ve gençlerin sahip olduğu yanlış beslenme
        dengesiz beslenme sonucu oluşan hastalıklarla   alışkanlıkları, önemli sağlık sorunlarını beraberinde
        mücadele ediyor. Öte yandan, aşırı ve dengesiz   getirmektedir.  Çocukluk  dönemindeki  bu  hatalı
        beslenme sonucu oluşan obezite (aşırı şişmanlık), birçok   beslenme uygulamaları; yüksek tansiyon, kalp ve
        insan için önemli bir sağlık sorunu olmayı sürdürüyor.  obezite (aşırı şişmanlık) gibi hastalıklar için temel risk
                                                   faktörü oluşturuyor.
        Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme, herkes için
        özellikle  de  çocuklarımız  için  çok  önemlidir.  Çünkü   Sabah kahvaltısı  mutlaka yapılmalı,  öğün atlanıl
        yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların, bedensel ve
        zihinsel gelişimleri geri kalıyor, sağlık sorunları ağır ve   mamalıdır. Süt içme alışkanlığı mutlaka edinilmelidir.
        uzun sürüyor.                              Kemik sağlığı için, kalsiyum yönünden zengin süt,
                                                   peynir, yoğurt tüketimine  özen gösterilmelidir.  Bol
        Çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıkları   miktarda sebze-meyve ile günde en az 8-10 bardak sıvı
        yaşam boyu sürmektedir. Çocukları yetişkinlerden   tüketilmelidir. Şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-
        farklı kılan en önemli özellik, sürekli büyüme süreci   içecek tüketiminin, bir çok hastalığı beraberinde
        içinde  olmalarıdır.  Bu  süreç;  beslenme,  genetik  yapı,   getirdiği unutulmamalıdır.
        cinsiyet, çevresel faktörler, sosyoekonomik durum,
        kültür ve gelenekler gibi çeşitli etmenlerin etkisi   Temiz ve mikropsuz besinleri tüketmeye özen
        altındadır. Bunların arasında en önemlisi de kuşkusuz   gösterilmeli. Çiğ sebze ve meyveler bol suyla
        beslenmedir.                               yıkanmadan kesinlikle yenilmemelidir. Açıkta satılan
                                                   yiyecekler satın alınmamalıdır. Eller yemekten önce
        Kalıtsal özelliklerin  ve çevresel  faktörlerin kontrol   mutlaka yıkanmalı, unutmayın kirli eller pek çok
        edilmesi her zaman mümkün olmasa da; çocuklarımıza   hastalık mikrobu taşımaktadır.
        kazandıracağımız doğru beslenme alışkanlıklarıyla, ülke
        olarak daha sağlıklı, huzurlu, verimli ve mutlu yarınlara
        adım atabiliriz.
        Gerek ailede, gerekse okulda beslenme eğitiminin yeterli
        düzeyde olmaması, hatalı beslenme alışkanlıklarının
        kazanılmasında önemli yer tutmaktadır. Öğün atlama,
        şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketimi,
        bu alışkanlıkların başında yer alıyor.























                                                16
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23