Page 18 - Kanyoning Türkiye
P. 18
SAĞLIKLI BESLENME Berna DEMİR
Dünya nüfusunun önemli bir bölümü, yetersiz ve Çocuk ve gençlerin sahip olduğu yanlış beslenme
dengesiz beslenme sonucu oluşan hastalıklarla alışkanlıkları, önemli sağlık sorunlarını beraberinde
mücadele ediyor. Öte yandan, aşırı ve dengesiz getirmektedir. Çocukluk dönemindeki bu hatalı
beslenme sonucu oluşan obezite (aşırı şişmanlık), birçok beslenme uygulamaları; yüksek tansiyon, kalp ve
insan için önemli bir sağlık sorunu olmayı sürdürüyor. obezite (aşırı şişmanlık) gibi hastalıklar için temel risk
faktörü oluşturuyor.
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme, herkes için
özellikle de çocuklarımız için çok önemlidir. Çünkü Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalı, öğün atlanıl
yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların, bedensel ve
zihinsel gelişimleri geri kalıyor, sağlık sorunları ağır ve mamalıdır. Süt içme alışkanlığı mutlaka edinilmelidir.
uzun sürüyor. Kemik sağlığı için, kalsiyum yönünden zengin süt,
peynir, yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir. Bol
Çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıkları miktarda sebze-meyve ile günde en az 8-10 bardak sıvı
yaşam boyu sürmektedir. Çocukları yetişkinlerden tüketilmelidir. Şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-
farklı kılan en önemli özellik, sürekli büyüme süreci içecek tüketiminin, bir çok hastalığı beraberinde
içinde olmalarıdır. Bu süreç; beslenme, genetik yapı, getirdiği unutulmamalıdır.
cinsiyet, çevresel faktörler, sosyoekonomik durum,
kültür ve gelenekler gibi çeşitli etmenlerin etkisi Temiz ve mikropsuz besinleri tüketmeye özen
altındadır. Bunların arasında en önemlisi de kuşkusuz gösterilmeli. Çiğ sebze ve meyveler bol suyla
beslenmedir. yıkanmadan kesinlikle yenilmemelidir. Açıkta satılan
yiyecekler satın alınmamalıdır. Eller yemekten önce
Kalıtsal özelliklerin ve çevresel faktörlerin kontrol mutlaka yıkanmalı, unutmayın kirli eller pek çok
edilmesi her zaman mümkün olmasa da; çocuklarımıza hastalık mikrobu taşımaktadır.
kazandıracağımız doğru beslenme alışkanlıklarıyla, ülke
olarak daha sağlıklı, huzurlu, verimli ve mutlu yarınlara
adım atabiliriz.
Gerek ailede, gerekse okulda beslenme eğitiminin yeterli
düzeyde olmaması, hatalı beslenme alışkanlıklarının
kazanılmasında önemli yer tutmaktadır. Öğün atlama,
şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketimi,
bu alışkanlıkların başında yer alıyor.
16